Intrebari frecvente - Spark

Intrebari frecvente

Doriți informații suplimentare?

Contactați-ne

0040 759 888 602 office@espark.ro

Informatii generale si inregistrare

SPARK este un serviciu de car sharing exclusiv cu masini electrice  in Bucuresti. Masinile electrice pot fi localizate si rezervate prin intermediul aplicatiei mobile SPARK de pe telefonul tau. Poti calatori oriunde in Romania folosind vehiculele SPARK insa ai voie sa incepi si sa finalizezi cursa numai in zonele din Bucuresti definite in aplicatie.
Masina electrica este silentioasa, astfel ca nu vei auzi zgomot de motor cand pornesti masina. Masinile au cutie de viteza automata. In timpul mersului aceasta se opereaza exact ca o cutie automata la o masina traditionala. Fiecare masina SPARK este dotata cu baterie reincarcabila. Nivelul incarcarii, autonomia estimata si consumul de curent (KW) pe 100 km sunt vizibile pe ecranul din bordul masinii. Informatii despre nivelul de incarcare si autonomia estimata poti regasi si in aplicatia mobila SPARK. Autonomia vehiculului depinde de nivelul incarcarii, stilul tau de condus si de conditiile meteo in momentul calatoriei. In timpul iernii orice masina electrica are o autonomie scazuta. Poti incarca masinile SPARK fie la statiile din aplicatie sau la orice statie publica de incarcare. Statiile din aplicatia SPARK sunt operate de partenerii nostri si gratuite pentru clientii SPARK. Statiile trebuie sa fie compatibile, cu conectori Type 2, CCS sau CHAdeMO, in functie de modelul masinii. Pentru a porni masinile SPARK urmeaza urmatorii pasi (in functie de modelul masinii):
Masinile SPARK model Renault ZOE:
 1. Apasa pedala de frana si verifica daca schimbatorul de viteza este in pozitia P (parcare);
 2. Fara sa ridici piciorul de pe frana, apasa butonul START/STOP;
 3. Masina este gata de plecare cand pe ecranul de pe bord apare textul READY;
 4. Verifica daca frana de mana este trasa. Daca da, aceasta se elibereaza la fel ca la o masina traditionala;
 5. Apasa butonul de pe schimbatorul de viteza, seteaza acesta in pozitie inainte (D) sau marsarier (R), elibereaza frana si masina va porni la drum;

Masinile SPARK model Nissan Leaf 40:
 1. Apasa pedala de frana si verifica daca schimbatorul de viteza este in pozitia P (parcare);
 2. Fara sa ridici piciorul de pe frana, apasa butonul START/STOP;
 3. Masina este gata de plecare cand pe ecranul de pe bord apare textul READY;
 4. Verifica daca frana de mana este activata. Poti verifica acest lucru din butonul aflat intre cele doua scaune din fata si langa schimbatorul de viteza. Butonul are inscris „P” pe el. Daca lumina butonului este aprinsa, inseamna ca frana de mana este activa. Apasa butonul pentru a o elibera.
 5. Schimbatorul de viteza a masinii este aflat intre scaunele pasagerilor din fata. Impinge schimbatorul in stanga si apoi in fata pentru marsarier (R), sau in spate pentru pozitia inainte (D). Pozitia parcare se activeaza prin apasarea butonului de pe schimbator.
 6. Elibereaza frana si esti gata de drum.

Masinile electrice SPARK model BMW i3:
 1. Apasă pedala de frână;
 2. Fără să ridici piciorul de pe frână, apasă butonul START/STOP din partea dreaptă a volanului;
 3. Mașina este gata de plecare când lumina de pe butonul START / STOP își va schimba culoarea din roșu în albastru;
 4. Setează selectorul de viteză din partea dreaptă a volanului în poziția D pentru acționare înainte, sau R pentru mers înapoi;
 5. Eliberează frâna și începe să conduci mașina electrică SPARK; 
 6. Când ai parcat vehiculul, trebuie doar să apeși butonul P situat deasupra celui de START / STOP.
Distanta parcursa sau autonomia masinii depind foarte mult de stilul individual de condus si de conditiile meteo (in special temperatura). Folosind un stil de condus potrivit modelele noastre de masini electrice pot parcurge cu o incarcare plina:
 1. Renault ZOE – pana la 300 km
 2. Nissan Leaf – pana la 250 km
 3. BMW i3 - pana la 300 km
Pentru a putea sa te bucuri cat mai mult de masina, recomandam sa mentii pe cat posibil o viteza constanta in timpul calatoriei. Cand trebuie sa incetinesti ridica piciorul de pe acceleratie si masina va incepe sa incetineasca singura, regenerand in acelasi timp o parte din baterie. Foloseste frana numai in cazuri de urgenta sau pericol, precum si sa opresti complet masina din miscare.
Fiecare utilizator are posibilitatea sa acorde o nota utilizatorului anterior a aceleiasi masini electrice SPARK. Sistemul de notare este de la 1 la 5, 1 fiind foarte rau si 5 foarte bun. Prin sistemul de rating poti evalua daca utilizatorul anterior a parcat masina corect, a lasat-o curata si daca a lasat toate actele si accesoriile la locul lor. Recomandam sa evaluezi corect utilizatorii inaintea ta, pentru a putea sa ne bucuram cu totii de o experienta cat mai placuta conducand masinile SPARK.
Ca sa devii utilizator SPARK, trebuie sa ai permis de conducere categoria B valid si cel putin 1 an experienta de condus. Trebuie sa introduci si un card de plata, valabil pentru plati online. Orice vouchere cadou sau puncte bonus se activeaza numai dupa finalizarea verificarii actelor personale.
In timpul inregistrarii in SPARK se va percepe contravaloarea a 50 Lei de pe cardul tau de plata. Acest pas este necesar pentru a valida cardul de plata si profilul de utilizator. După ce procedura de înregistrare se va finaliza, veți primi automat un voucher de 75 LEI valabil pe o perioadă de 60 de zile.  Ca sa te inregistrezi in SPARK ai nevoie de carnet de conducere categoria B valabil si minim 1 an de experienta.
Fiecare utilizator este recompensat cu puncte bonus utilizând serviciul SPARK – fiecare leu cheltuit fiind echivalentul unui punct bonus. După atingerea unui anumit număr de puncte, acestea pot fi convertite în vouchere de o zi, prin intermediul cărora puteți călători gratuit, utilizând aplicația mobila SPARK. Punctele bonus astfel acumulate sunt valabile pe o perioadă de 24 de luni.
Totodată puteți obține puncte bonus atunci când încărcați mașina. Când modelele Nissan Leaf, BMW i3, Skoda Citigo și Renault Zoe vor avea o autonomie sub 50 de kilometri și în aplicație va apărea simbolul⚡️ veți fi recompensați cu puncte în funcție de mașina încărcată iar ulterior le puteți converti pentru o zi GRATUITĂ cu mașina aleasă.
  Procesul de încărcare:
 1. Mergeți la cea mai apropiată stație de încărcare din aplicația SPARK, având sesiunea de închiriere deschisă.
 2. Utilizând cardul din torpedoul mașinii sau în lipsa acestuia, sunând la numărul din aplicație, stația va fi pornită, conectând cablul de încărcare aferent tipului de încărcare (Type 2 – Renault ZOE, CCS – Skoda Citigo si BMW i3, CHAdeMO – Nissan Leaf).
 3. Cardul se va lăsa ulterior în mașină și se va închide sesiunea, după ce verificați că mașina se încarcă și aveți asupra dumneavoastră toate bunurile personale.
 4. Mașina nu va fi disponibilă până la atingerea pragului de 75% al bateriei.
 5. Dacă toți pașii au fost respectați, în secțiunea punctelor din aplicație veți regăsi punctele oferite pentru încărcare.

Inainte de a pleca

Poti vedea toate masinile electrice SPARK disponibile pe harta interactiva din aplicatia mobila. Apasand pe o anumita masina ai posibilitatea sa o rezervi pentru utilizare. Statiile dedicate incarcarii masinilor pot fi vazute din meniul statii de incarcare din aplicatie. Recomandam si folosirea unei aplicatii cu baza de date a statiilor de incarcare publice (de exemplu Plugshare sau Plugsurfing). In aceste aplicatii poti vedea si restul statiilor disponibile in Bucuresti, precum si daca cineva le utilizeaza in momentul de fata.
Rezervarea unei masine electrice SPARK dureaza 15 minute si este gratuita. In acest timp ai voie sa anulezi rezervarea gratuit sau contra cost sa prelungesti rezervarea cu inca 15 sau 30 minute, insa o singura data. Daca anulezi rezervarea dupa ce ai extins timpul acesteia, suma achitata nu va fi rambursata.
Este strict interzis sa lasi pe altcineva sa conduca masina SPARK in timp ce ai sesiunea de inchiriere activa. Se vor aplica penalitati si taxe conform Termenelor si Conditiilor in cazul unei folosiri incorecte a serviciului.
Daca observi orice zgarieturi sau lovituri pe masina sau pe accesoriile si echipamentele din ea, foloseste aplicatia SPARK pentru a reporta problemele observate inainte sa incepi sesiunea ta.
In fiecare masina SPARK, indiferent de modelul acesteia, vei gasi cheia/cardul de acces, actele masinii (talon, RCA si protocol amiabil), trusa de prim ajutor si, dupa caz, compresor sau roata de rezerva. Verifica neaparat inainte sa pornesti la drum, ca toate aceste documente si accesorii sunt disponibile si asigura-te ca si la terminarea cursei le-ai lasat in locurile lor. Daca observi, ca ceva lipseste sau nu este intr-o stare buna, semnaleaza imediat acest lucru prin intermediul aplicatiei catre echipa noastra, inainte sa folosesti masina SPARK. Deoarece masinile noastre vin fara cablu de incarcare. La noi gasesti solutia: in cazul in care ai de facut un drum mai lung sau vrei sa folosesti masina mai multe zile, contacteaza-ne pe linia telefonica de suport din aplicatie si iti vom furniza cablul de incarcare.
Poti sa deschizi masina SPARK rezervata prin apasarea butonului „Deschide” din aplicatia mobila. In timpul folosirii vehiculului, poti folosi cheia aflata in torpedoul masinii si nu trebuie sa inchizi sesiunea de inchiriere pentru opriri temporare. Cand doresti sa finalizezi sesiunea de inchiriere a masinii, asigura-te ca toate actele masinii si cheia/cardul de acces sunt in torpedou, ai luat toate bagajele personale din masina. Apoi apasa butonul „Finalizeaza cursa” din aplicatia mobila SPARK pentru a bloca si elibera masina.

Calatoria ta

Nu, nu esti obligat sa returnezi masina in acelasi loc. Cand doresti sa finalizezi sesiunea de inchiriere, poti parca masina SPARK oriunde in zonele permise de pe harta in aplicatia mobila. Poti parca gratuit in parcarile publice oriunde in zonele desemnate de pe harta. Ai grija sa respecti Codul Rutier si sa nu parchezi masina in locuri interzise sau in pe parcari private, cu exceptia celor notificate in prealabil de SPARK, ca fiind partenerii nostri. In caz contrar se vor aplica penalitatile descrise in termenii si conditiile societatii. Daca te afli in afara zonelor SPARK, aplicatia nu iti va permite sa finalizezi sesiunea de inchiriere.
Categoric. Toate masinile electrice au voie sa parcheze gratuit in oricare parcare publica din Bucuresti. Asigura-te totusi, ca ai parcat corect si respectand Codul Rutier. In caz contrar se vor aplica penalitati conform Termenilor utilizarii aplicatiei.
Te rugam sa ne anunti imediat prin intermediul aplicatiei mobile SPARK.
Da, este permisa calatoria cu copii cat timp sunt respectate regulile rutiere. Daca copiii sunt de o varsta foarte mica, trebuie sa aveti scaune speciale pentru copii.
Da, ai voie sub conditia sa ai grija, ca animalele de companie sa nu murdareasca masina. In caz contrar vei fi penalizat conform termenilor de utilizare a serviciului.
Este strict interzis fumatul in masinile SPARK, inclusiv este interzisa folosirea tigarilor electronice si cele fara ardere. Pentru orice incalcare a acestei reguli se aplica amenzi conform termenilor folosirii aplicatiei SPARK.
Nu, daca masina este in starea, in care ai preluat-o.
Aceasta problema poate sa apara pentru ca: 1) Nu ai parcat masina electrica SPARK intr-o zona valida. Zonele valide de parcare se pot vedea pe harta in aplicatia SPARK. 2) Ai incercat sa finalizezi sesiunea cu o autonomie sub 10 km. Conecteaza masina la o statie de incarcare din zonele desemnate SPARK in aplicatia mobila si incearca din nou. O sa poti finaliza sesiunea o data ce masina a inceput procesul de incarcare.
Daca este cazul, te rugam sa gasesti cea mai apropiata statie de incarcare de pe harta aplicatiei Spark ( sau o alta statie de incarcare din apropiere folosind aplicatii gen Plugshare). In functie de tipul de statie, o incarcare poate dura intre 40 de minute si cateva ore. Te rugam sa-ti planificati calatoria luand in vedere disponibilitatea statiilor de incarcare.

Metode de plata

Costul unei calatoriei SPARK este calculat pe baza timpului petrecut utizand vehiculul si kilometrilor parcursi in acest timp: Taxarea se face insumand cele doua valori minut si kilometri pana se ajunge la limita tarifului de 24h. Dupa acest moment nu mai esti taxat pentru utilizarea masinii in acest interval. Perioada de inchiriere pe zi este aplicata pentru 24 de ore din momentul in care ai deschis masina prin aplicatia mobila. Costul asigurarii CASCO, RCA, taxele de revizie si costul incarcarcarii sunt deja incluse in pretul de utilizare. Tarifele se aplica in limita kilometrilor zilnici, conform listei de preturi din aplicatie/homepage si modelului masinii.
Toate taxele si costurile utilizarii sunt incluse deja in pret, insa pentru a evita orice costuri si suprataxe aditionale, consulta Termenii si Conditiile SPARK.
Plata serviciului este efectuata de pe cardul bancar inregistrat in aplicatie si va fi procesata cand vei finaliza fiecare sesiune de condus, sau dupa ce va fi atins pragul unei zile intregi de utilizare. In cazul in care ai inregistrat in cont mai mult de un card bancar, plata va fi efectuata de pe cardul care este setat ca si "card principal" in setarile aplicatiei mobile Spark. Daca nu ai fonduri suficiente pe cardul inregistrat, nu vei putea sa pornesti o alta sesiune de condus Spark. Verifica cu banca emitenta a cardului, daca aceasta se poate folosi pentru plati online.
Facturile lunare vor fi transmise pe email la inceputul fiecarei luni. Daca ai nevoie de o factura special pentru una din calatoriile tale, atunci in timpul aceleiasi luni poti sa accesezi setarile aplicatiei mobile Spark sau direct pe site-ul www.espark.ro si sa soliciti emiterea unei facturi.
Poti sa accesezi jurnalul calatoriilor si istoricul platilor direct din aplicatia mobila Spark sau de pe site-ul nostru www.espark.ro
Este permisa parcarea gratuita a masinilor electrice Spark in zonele de parcare publica din Bucuresti. Parcarea in zonele de centre comerciale sau cladiri de birouri va fi tarifata conform relgementarilor din locatiile respective.

Incarcare

Poti sa decuplezi cablul de incarcare de la masina ta apasand butonul de decuplare de pe telecomanda masinii si cu ajutorul cardului (doar in daca utilizezi cablul SPARK din reteaua eCharge). Daca in continuare cablul nu se decupleaza, te rugam sa ne contactezi pe linia telefonica de suport.  
Poti incarca masinile SPARK folosind statiile marcate pe harta din aplicatie sau orice statie publica de incarcare a vehiculelor electrice. SPARK este partener cu unele din cele mai mari retele de incarcare din tara si poti gasi in torpedoul masinii carduri de acces la statiile lor. Pentru o lista completa de statii disponibile in Bucuresti si in tara, poti folosi aplicatii dedicate precum PlugShare. Aici poti vedea lista de statii de incarcare publice, statusul lor, daca sunt ocupate si poti notifica ceilalti posesori de masini electrice, ca tu incarci la o statie anume. Renault ZOE ZE 40 este compatibil cu statii de alimentare Type 2. Deoarece masinile noastre vin fara cablu de incarcare, la noi gasesti solutia: in cazul in care ai de facut un drum mai lung sau vrei sa folosesti masina mai multe zile, contacteaza-ne pe linia telefonica de suport din aplicatie si iti vom furniza cablul de incarcare. Modelel Nissan Leaf 40 si BMW i3 sunt compatibile cu statii Type 2 si CHAdeMO/CCS (incarcare rapida). In masinile Nissan si BMW nu veti gasi cablu type 2, care este optional. Recomandam incarcarea la statiile de incarcare rapida (CHAdeMO/CCS), care puteti gasi ca locatii direct in aplicatia SPARK. La cerere va putem furniza si un cablu Type 2 pentru calatorii in afara orasului.
Da, insa nu toate modelele de masini vin cu aceasta posibilitate. In cazul, in care modelul este compatibil si cu incarcare direct de la priza domestica, ne poti suna in timpul orelor de functionare si sa ceri un cablu de tip shuko.

Politica de asigurari si informatii suplimentare

Toate masinile Spark sunt asigurate full CASCO si au RCA valabil. Pentru mai multe informatii accesati Termeni si Conditii.
In timpul calatoriei trebuie sa respecti Codul Rutier valabil pe teritoriul Romaniei. Daca ai fost implicat intr-un accident rutier, trebuie imediat sa notifici echipa SPARK la numarul de telefon din aplicatie si dupa caz organele de politie. Asigura-te apoi, ca masina SPARK nu va mai suferi si alte daune si verifica daca ai lasat toate actele legate de eveniment in masina (protocol RCA si eventuale documente emise de politia rutiera).
Daca masina electrica SPARK da o eroare sau prezinta un defect, care nu iti permite sa te deplasezi in siguranta cu ea, finalizeaza cursa la prima ocazie si notifica echipa de suport SPARK prin intermediul numarului de telefon din aplicatie.

Spark for Business

Pe site-ul Spark www.espark.ro, te rugam sa accesezi sectiunea Spark for Business unde vei putea introduce datele firmei si o adresa de e-mail. Contul tau business va fi activat in 1-2 zile lucratoare.
Masinile electrice Spark produc zero noxe poluante si zero zgomot in trafic.  Serviciul Spark este mult mai profitabil din punct de vedere al costurilor decat propriile masini (veti economisi din punct de vedere al ratelor de leasing, al asigurarii, al combustibilului si al cheltuielilor de parcare) sau decat taxiurile ori serviciile de ride-sharing. Conducand o masina Spark vei ajunge mai rapid la destinatie si cu costuri mult mai mici.
Crearea unui cont de business Spark nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute. Dupa ce va primi mesajul de confirmare al contului, compania dumneavoastra va putea sa invite angajatii proprii sa foloseasca contul de Spark business. Angajatii cu acces la acest cont vor trebui sa descarce aplicatia mobila Spark ( disponibila pentru sistemele iOS si Android) si apoi sa completeze un scurt formular de inregistrare personala.
Cea mai apropiata masina electrica Spark poate fi localizata si deschisa cu ajutorul aplicatiei pentru mobil Spark. De obicei, masinile Spark sunt parcate intr-una din statiile de incarcare, in parcarile publice cat si in locatii de interes public din Bucuresti ( marcate cu alb pe harta din aplicatia Spark)
La finalul fiecarei luni calendaristice, clientii corporate vor primi pe email factura lunara, care ar trebui achitata printr-un transfer bancar.
Dupa atingerea unui prag de facturare in fiecare luna, contul tau business va fi eligibil pentru discounturi de tip corporate.